Seizoenafsluiting Vondel in 2009.

De “tête de la course” staat net op het punt om de Vierlingsbeekseweg in Overloon over te steken, als het hele peloton plotseling stilvalt en afstapt.

Een der favorieten, een echte kilometervreter met de Giro d’Italia nog vers in de kuiten, is lek gereden.En anders dan in de echte “Tour” gelden in de gelederen van Vondel de eigen regels en dus wordt er op “uitvallers”altijd" gewacht.

Het is maandag 13 juli 2009, tegen half acht ’s-avonds, een rustdag trouwens in de echte “Tour”, als de leden van Vondel en hun partners op het Vrijthof op de pedalen gaan staan om een dan nog onbekend, en naar later blijkt, nieuw parcours te gaan verkennen.

Via het Maarsven en de Heikant heeft de karavaan de Overloonse dorpskern bereikt, als de lek gereden “trein” even abrupt tot stilstand komt.Ge boft”, zegt een behulpzame Loonse toeschouwer, “as ge geen plakspullen hebt, hier vlak om de hoek zit enne goeie fietsenmaker.”

Maar Vondel heeft plakspullen genoeg en bovendien z’n enige echte eigen fietsenmaker meegenomen. Binnen een mum van tijd staat het rubber dan ook weer strak en voort gaat het.

De “tourdirectie” zo blijkt al snel, heeft verderop een

volkomen nieuw parcours uitgezet.

Een splinternieuw asfaltpad dat vanaf het

Liberty Park langs “de Vers” door de beboste

zandduinen slingert. Een enkel colletje van de

10e categorie trekt soms even het peloton

uiteen, maar in de afdaling worden steevast

de gaten weer dichtgereden.

Archief 002 (vervolg)