Speech nieuwe voorzitter Martin van Rijswijck,

bij het afscheid van de scheidende voorzitter, Peter Verdijk.

Concordia Vierlingsbeek.

Jaarvergadering Vondel

21-4-2008.

Beste Peter.

Als nieuwe voorzitter van Vondel is het nu aan mij de taak om bij jouw aftreden de gevoelens over te brengen en te verwoorden, van alles wat Vondel is, de leden en oud leden, de ere-leden, de beschermheer, de dirigente en het bestuur.

Dat lijkt simpeler dan het feitelijk is, omdat je aftreden als onze voorzitter voor de meesten waarschijnlijk gepaard gaat met gemengde gevoelens.

Daarom voor de veiligheid en om het geheugen wat op te frissen, eerst maar even wat feiten.

Uit de archieven blijkt, dat je nu onafgebroken lid van Vondel bent vanaf 15 januari 1979.

Ook in de jaren daarvoor,  blijk je trouwens al lid te zijn geweest, maar toen met diverse onderbrekingen vanwege je militaire dienstplicht, studie en verhuizing naar Gennep.

Toen Wil Mulder plotseling overleed in 1985, nam je direct als interim voorzitter zijn taak over, waarna je op de jaarvergadering van 3 maart 1986 met algemene stemmen tot voorzitter werd gekozen.

Vondel neemt vandaag dus afscheid van een voorzitter die 23 jaar lang,  bijna een kwart eeuw dus, de vereniging in die functie heeft gediend.

Over je kwaliteiten als voorzitter hoeven we eigenlijk niet uit te wijden, want die  zijn inmiddels gevoeglijk bekend en erkend.

Maar volgens mij is het wel tamelijk uniek, dat iemand het zo lang, en met zoveel verve en inzet, en tot tevredenheid van iedereen, heeft willen en kunnen doen.

Sprekend over inzet hoeven we trouwens maar naar de afgelopen maanden te kijken om een beeld te krijgen van al die jaren daarvoor.